. : promarkers - tutorial : .

Jag tänkte avsluta veckan med en liten genomgång av Promarkers pennorna samt även ge lite tips om hur man kan färglägga motiv med dom samma. Promarkers tillverkas av Letraset och är alkoholbaserade pennor med två olika tjocklekar på spetsarna - en för detaljarbete och en för färgläggning av större ytor. En avgörande skillnad mellan Promarkers och "vanliga" tuschpennor är att det inte blir randigt när man målar utan färgen flyter ihop och blir jämn. 
En annan klar fördel är att man kan använda Promarkers på dom flesta material såsom papper, vellum, metall, plast, OH/overlay, foton, glas, trä, keramik, tyg mm. Vad gäller typ av papper som är bra att måla på så rekomenderas lite tjockare vita papper med en lite glattare yta än vanliga. (finns i ebutiken) Många tycker också om att använda albumpapper, men dessa tenderar att suga lite mera färg och torkar då mycket fortare, vilket kan göra det lite svårare när man färglägger motiv.
När det gäller själva färgläggningen så finns det lika många sätt som användare men ofta börjar man med att "grundmåla" med ett lager färg för att sedan måla skuggorna efteråt. Det enklaste sättet är nog att måla med samma penna i flera lager för att få fram skuggor. Ett annat sätt är att istället skugga med en något mörkare nyans än grundfärgen och sakta bygga upp djup i bilden. Jag använder mig av en kombination av båda:

Eftersom pennorna är alkoholbaserade är det viktigt att använda en vattenlöslig dyna, för att inte riskera att motivets konturer flyter ut. Rangers Adirondack dynor är toppen att använda med Promarkers. Börja med att stämpla upp motivet på ditt papper.

Jag använder Blush, Dusky Pink och Blossom när jag färglägger hud.

Jag börjar med att grundmåla all hud med Blush.

Sedan målar jag hela ytan med Blush igen (jag tar ansiktet först) för att blöta upp ytan. Sedan skuggar jag med Dusky Pink och Blossom. Jag "suddar" övergången mellan alla nyanser med Blush, för att få dom att flyta samman och inte skapa skarpa kanter. Tänk på att Promarkers färgen torkar ganska snabbt, så det gäller att vara lite kvick :0) Hemligheten med att få det att flyta samman fint mellan nyanserna är att jobba medans färgen är blöt!

Nästa steg blir håret. Jag tänker göra mitt motiv brunhårigt och väljer färgerna Sandstone, Cinnamon, Cocoa och Burnt Umber.

Jag börjar med att grunda hela ytan med Sandstone.

Sedan väljer jag att jobba med en del av håret i taget, så att jag hinner måla medans färgen är blöt. Här har jag valt den vänstra delen av luggen, som jag målar ännu en gång med Sandstone.

Sedan skuggar jag med Cinnamon...

...och sedan "suddar" jag övergången med den ljusare pennan Sandstone. Här ser ni tydligt, om ni jämför bilden ovan med denna, hur effekten blir av själva "suddningen". Här är färgen fortfarande blöt, själva övergången/"suddningen" bleks ju mer färgen torkar.

Sedan fortsätter jag på samma vis och fyller på med nästa färg; Cocoa - och "suddar"...

...och sist Burnt Umber - och "suddar".

Sedan bygger jag vidare på samma vis över hela håret. Så här ser det ut när det är färdigt!

Kläderna tänker jag måla blåa och lila. Till dom blåa använder jag färgerna Pastel Blue, Blue Pearl, Cornflower och China Blue.

Jag börjar med att grundmåla mina blåa fält med Pastel Blue.

Sedan gör jag som tidigare; bygger på med Blue Pearl - "suddar", Cornflower - "suddar" och avslutningsvis China Blue - och "suddar". Här ser ni skillnaden på den grundmålade ytan och den färdiga ytan.

Till dom lila kläderna använder jag Lavender, Lilac, Amethyst och Aubergine.

Till dom större ytorna så använder jag alla fyra färgerna (muffen och öronlapparna), men till dom små och pilliga så använder jag oftast bara dom tre första (halsduken och strumporna), det brukar räcka.

Resterande av ytorna ska vara vita, men eftersom jag personligen tycker att det kan kännas lite platt om det bara lämnas omålat så väljer jag att måla dom med färgen Ivory.
 
Här ser ni skillnaden från bilden ovan...

För att bilden ska "ploppa" ut lite från pappret så ritar jag runt motivet med en ljus grå nyans. Jag har här valt färgen Ice Grey 1.

Här ser ni effekten.

Avslutningsvis använder jag en vit penna för att få dit lite blänk för ytterligare skuggeffekt. Jag använder Sharpie Extra Fine som är en personlig favorit!

Ett tips när man ska rita blänk; försök tänka på varifrån ljuset kommer (hur ni har skuggat).

Och här är slutligen den färdiga bilden, bara att fästa på det tänkta kortet!

Det är lite svårt att förmedla färgläggning på det här viset, det är alltid lättare live. Men jag hoppas ni fått lite nyttiga tips och ideér på hur man kan färglägga med Promarkers. Så - plocka fram pennorna och börja leka! Lycka till!

. : kram : .


Kommentarer
Postat av: Christine

Hej. Jätte bra tutorial.Kram....tyrasmatte.

2009-07-05 @ 22:35:29
URL: http://www.tyrasmatte.bloggagratis.se
Postat av: Karin / essmo

Vilken superbra tutorial..till å med jag fattar hur man skall göra.. :-) Himla snyggt det blev! Tack för att du delar med dig... :-D

2009-07-05 @ 22:39:36
URL: http://essmos.blogspot.com/
Postat av: Lotta (LoWi)

Kanonbra tutorial. Den kommer väl till användning.

Kram

Lotta

2009-07-05 @ 23:48:02
URL: http://livetmedlotta.blogspot.com
Postat av: CamillaE

Tusen tack! Tydlig och bra genomgång.

2009-07-06 @ 05:47:16
URL: http://camillaslillasida.blogspot.com
Postat av: Anna

Suveränt bra turorail, blev lite sugen på att prova pennorna :)

Kram Anna

2009-07-06 @ 07:16:54
URL: http://annaspyssel.blogg.se/
Postat av: Anneth

Toppenbra tutorial! Äntligen någon som visar i detalj hur man suddar och gör snygga skuggningar utan blendern. Måste testas... Tack!

2009-07-06 @ 08:17:50
URL: http://lillnettan.bloggsida.se
Postat av: Jenny

Mycket bra beskrivning. Hem och prova på en gång känner jag. Fast först ska jag montera några nya stämplarHit komemr jag komma tillbaka

2009-07-07 @ 13:30:06
URL: http://www.pyzzellandet.blogspot.com
Postat av: Anita Hagen

WOW!! Dette var jo helt perfekt. Kjempebra kurs Åsa og akkurat det jeg trengte for å komme igang. Tusen hjertelig takk!Har kikket rundt i bloggen din og kan vel oppsummere mitt inntrykk med ett ord "WOW" Du er utrolig dyktig og det er en fryd å se. Takk for massevis av inspirasjon.Og før jeg skriver meg helt bort, så må jeg få si tusen hjertelig takk for sist. Det var så koselig å bli litt kjent med dere, alle sammen. Vi har allerede merket av datoen for neste års messe. Vi kommer:-)Ha en riktig fin sommer!Klem fra Anita

2009-07-07 @ 13:42:08
URL: http://anitas-hobbyblogg.blogspot.com/
Postat av: Johanna (hannahoj)

Vilken bra beskrivning du har gjort! Just att göra skuggor med promarkers har jag tyckt varit lite knepigt att få till, så tack för att du delade med dig. Måste prova detta med en gång :)

2009-07-09 @ 08:15:33
URL: http://hannnahoj.blogspot.com
Postat av: Ann-Charlotte

KANON beskrivning - TACK!!!

2009-07-09 @ 23:04:02
Postat av: Malin

Underbar tutorial!!! Märker genast att de 30 pennor jag köpt INTE kommer räcka!!! Måste nog ha fler nyanser... ;-)

2009-08-04 @ 10:41:50
URL: http://scrappat.hjordgrafik.com
Postat av: mymlis

Tack för att du tagit dig tid att göra detta inlägg. Har sett många tutorials ang. Promarkers men denna blev jag klok på. Vill hem från jobbet nu!!! :-)

2009-09-08 @ 11:53:47
URL: http://mymlis.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0