. : promarkers tips : .

Den här veckan kommer jag att blanda med både lite roliga nyheter som Inkywings fått in i e-butiken samt lite olika färgläggningstips med mina favorit-pennor Promarkers. Vi börjar med lite PM-tips!

Promarkers är alkoholbaserade, snabbtorkande tuschpennor med två filtspetsar, en fin för detaljer och en bred för att täcka större områden. De finns i 148 olika kulörer vilket ger nästa oändliga möjligheter att skapa egna färger, nyanser, toningar och övergångar.
Promarkerpennan används främst av designers, arkitekter, reklambyråer och tekniska högskolor men har under de senaste åren breddat sin kundgrupp och är nu en mycket populär färgläggningsresurs i hobbybranschen.

Förutom färgläggning av motiv så kan du även använda Promarker till att måla på glas, plast, kermik, trä, metall mm. Med andra ord den ultimata pyssel-pennan alltså! ;0)

Det finns olika sätt att använda Promarkers till färgläggning men de två vanligaste är att antingen använda endast Promarkers eller att lägga grunden med Promarkers och sedan skugga med pigmentrika färgpennor (ej akvarell) som tex Faber Castell Polychromos eller Prisma Color. Och sedan "sudda" ut skuggorna med lösningsmedel och en stompf. (s.k. MCP-teknik)

Jag kommer huvudsakligen koncentrera mig på att endast använda Promarkers.

Några tips innan du börjar:

- Använd vattenlöslig dyna när du stämplar motivet som senare ska färgläggas. Eftersom pennorna är alkoholbaserade så löser de upp färgen i en vattenfast dyna. Min personliga favorit är Adirondackdynan, men det finns flera som fungerar bra.

- Välj papper med omsorg. Olika papper ger olika resultat. Jag tycker bäst om de lite blankare, tjockare pappren då dessa inte gör att färgen "blöder" lika mycket (att färgen flyter ut utanför de stämplade konturerna) och att färgen inte torkar lika fort, vilket ger mig lite mer tid när jag blandar färger och bygger upp olika skuggor.
Dessutom torkar inte pennorna ur lika fort då dessa papper inte suger lika mycket tusch från pennan. Dessa papper finns i givetvis i E-butiken.

Sedan är det bara att sätta igång!


Nedan kommer lite tips på färgkombination på färgläggning av hudfärger:

1. Jag börjar med att lägga en bas med Blush.
2. Lägg Dusky Pink från kanterna och en bit in på motivet. "Skugga" övergången mellan de två nyanserna med Blush med små cirkulära rörelser, så flyter de ihop fint.
3. Lägg Sunkissed Pink närmast kanterna. "Skugga" övergången med Blush.
4. Lägg sedan Pastel Pink på kinderna.
5. Avsluta med lite "fräknar" med en vit penna, här White Opaque Pen.
Klart!

Föra att bygga upp skuggningar med endast Promarkers så är det givetvis lättast att använda sig av många olika nyanser. Men det är inte nödvändigt, då Promarkers har den unika egenskapen att ju fler ggr du målar med en nyans desto mörkare blir färgen! Detta gör att det är en penna som man kommer långt med även om man till en början inte har så många olika nyanser.

Tips 1! Börja gärna med många ljusa färger, då det blir lättare att bygga upp mörkheten succesivt med dessa än med färger som är mörka redan från början!

Tips 2! För att få ett så bra resultat som möjligt, utan att få synliga övergångar mellan nyanserna så gäller det att måla de olika lagrena medans färgerna fortfarande är blöta. Vid stora eller många områden så kan det vara bra att måla klart ett område med alla nyanser innan man går vidare till nästa. För att undvika att färgen hinner torka.

Hoppas nu Ni fått mer kött på benen vad gäller Promarkers samt att Ni fått inspiration att måla lite, trots vårsol och värme! :0)

Mer tips kommer imorgon!

. : kram : .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0